onsdag 1. april 2009

Biblioteket en skattkiste for skolen

Debattinnlegg i Aftenposten 16.03.09

http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article2980576.ece

Eller her:

Bibliotek en skattkiste
JORON PIHL, professor
INGEBJØRG TONNE, førsteamanuensis
begge avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier, Høgskolen i Oslo

KUNNSKAP. Bibliotek er en ressurs og samarbeidspartner for skolen. Dette krever en kraftig opprustning og utbygging av folkebibliotek og skolebibliotek.
Skolebibliotek. Bibliotekmeldingen er varslet før påske. Nylig er meldingen om lærerutdanningen, Læreren – rollen og utdanningen, lagt frem. I fjor kom språkmeldingen Mål og meining. Fra ulike innfallsvinkler berører disse meldingene kultur, språk og utdanning. Disse feltene er imidlertid ikke klart avgrenset. Det bør de heller ikke være. Alle gode krefter bør kobles sammen for å styrke formidlingen av kulturelle ytringer slik at disse blir tilgjengelige for hele befolkningen. Vi ser folkebiblioteket som en skattkiste for skolen. Men ser Regjeringen det på samme måte?
Ressurs for skolen.
Folkebiblioteket og skolen har et felles samfunnsmandat: Kulturformidling og sosial inkludering. Folkebiblioteket bør defineres som en ressurs og samarbeidspartner for skolen. Det krever en kraftig opprustning og utbygging av folkebibliotek og skolebibliotek i Norge. Vil Regjeringen prioritere dette i bibliotekmeldingen?
Undersøkelser har vist at den norske skolen ikke når målsettingene om å utjevne sosiale og kulturelle forskjeller. For å bøte på dette har myndighetene prioritert ulike pedagogiske tiltak, blant annet individuelt tilpasset undervisning og spesialundervisning. Likevel har den norske skolen problemer med å utligne virkningene av sosioøkonomiske og kulturelle forskjeller i elevmassen.
Tilegner seg språk.
Men store internasjonale studier viser at skolen faktisk kan utligne forskjeller som elevenes sosiale og kulturelle bakgrunn representerer. Studiene dokumenterer at elever som får tilgang til et rikt utvalg av bøker, og som deler sine leseopplevelser med andre gjennom muntlige og skriftlige aktiviteter, tilegner seg både språk og kultur samtidig som de synes det er morsomt å lese og ønsker å lese mer. Disse barna oppnår bedre resultater enn elever som bare undervises med utgangspunkt i en lærebok.
Én lærebok passer ikke til alle barn i en klasse. Læreren står overfor en nesten umulig oppgave dersom han eller hun prøver å tilpasse lærebokens innhold og form til hvert enkelt barn. Læreboken bør i stor grad erstattes med et rikt utvalg av bøker som elever får tilgang til i klasserommet, på skolebiblioteket og folkebiblioteket.
Oppsiktsvekkende resultater.
«Listiga Räven-prosjektet» i Rinkeby i Stockholm er verdt å trekke frem her som ett eksempel på en slik kultur- og kunnskapsformidling og læring. Elevene «badet» i bøker i klasserommet, på skolebiblioteket og på folkebiblioteket. De ble lest høyt for, leste selv og for hverandre, dramatiserte, dro på ekskursjoner til steder de hadde lest om, hadde forfatterbesøk, skrev leselogger for hånd og på PC, diskuterte og tegnet og fortalte.
Samarbeidet mellom folkebibliotek og skolebibliotek og mellom bibliotekarer og lærere var hjørnestenen i Rinkeby-prosjektet. Elevene var overveiende flerspråklige med lav sosioøkonomisk status. Resultatene var oppsiktsvekkende. Elevene leste mange hundre bøker. På lesetester utført i Stockholm presterte elevene bedre enn gjennomsnittet for alle elever i regionen med hensyn til leseforståelse, lesehastighet og ordforråd, d.v.s. bedre enn elever med svensk som førstespråk.
Norsk skandale.
Men i Norge er det ikke engang krav om at hver skole skal ha et skolebibliotek. En undersøkelse av skolebiblioteker i 2007 viste at gjennomsnittlig bemanning på skolebibliotekene i Norge var 5,4 timer pr. uke. Dette er en skandale! Hver skole bør ha et godt skolebibliotek som fungerer som et læringssenter for elever og lærere. Da må skolebiblioteket være bemannet hele skoletiden – gjerne lenger – med bibliotekar eller lærer med skolebibliotekutdanning. Et godt skolebibliotek er en døråpner til folkebiblioteket. Folkebiblioteket er en uvurderlig samarbeidspartner for skolebiblioteket.
Ekspertise.
Lærernes ekspertise er knyttet til fagkompetanse, pedagogisk kompetanse og kunnskap om elevenes behov. Bibliotekarenes ekspertise er knyttet til informasjons- og veiledningskompetanse. Sammen kan disse gi elever tilgang til kulturarv i et nasjonalt og internasjonalt perspektiv. Tiden er overmoden for å se kultur og utdanning – bibliotek og skole i sammenheng. Biblioteket er en skattkiste for skolen! Regjeringen sitter med nøkkelen.

2 kommentarer:

Eva sa...

Fint og interessant innlegg, Ingebjørg! Jeg kom til bloggen din da jeg skulle sjekke om det var mulig å nå Norsk 2Bs bokblogg ved å søke på tittelen, og det var det, selv om jeg har anonymisert den foreløpig (det er et pilotprosjekt). Jeg lurer på om du kan ta den ut av blogrollen din?

Sjekk også Multiplisitetsnettstedet, jeg har endret tittelen.
Hilsen Eva

Sèvres en juin sous la pluie sa...

Question très intéressante sur laquelle il faut se pencher (et qu'on ne peut résoudre sans études approfondies)